Οδηγός Πανελλαδικών Εξετάσεων

  1. Να έχετε ξεκουραστεί την προηγούμενη μέρα, να έχετε κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ και να έχετε φάει καλά αλλά ελαφρά. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής συνήθως δεν αποδίδει. Την τελευταία μέρα διαβάστε μόνο κάποια κύρια σημεία της ύλης ή μόνο λίγα σημεία στα οποία έχετε ελλείψεις. Μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας! Η νύστα και η κούραση την ώρα των εξετάσεων ούτε στο άγχος βοηθάει ούτε την επίδοση αυξάνει!
  2. Μην προσποιείστε ότι δεν έχετε άγχος. Το άγχος στις εξετάσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δείτε το σαν σύμμαχο.
  3. Σε περίπτωση που αισθανθείτε έντονα σωματικά συμπτώματα άγχους την ώρα των εξετάσεων μην τρομάξετε και μην τα παρατήσετε! Τα συμπτώματα αυτά έρχονται συνήθως πριν δοθούν τα θέματα και υποχωρούν συνήθως μετά. Όποια στιγμή όμως και αν εμφανιστούν και όσο δυσάρεστα κι αν είναι, συνήθως δεν κρατάνε πάνω από λίγα λεπτά. Για να τα βοηθήσετε να υποχωρήσουν, προσπαθείστε να χαλαρώσετε τους μύς σας και να πάρετε βαθειές ανάσες. Φέρτε στο μυαλό σας το στόχο που έχετε θέσει και πιστέψτε ότι αξίζει και μπορείτε να προσπαθήσετε γι' αυτόν.
  4. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να απαντήσετε σε μια ερώτηση δεν βοηθάει να απασχολείτε το μυαλό σας με σκέψεις αποτυχίας. Προχωρείστε παρακάτω και επιστρέψτε σε αυτή αργότερα.
  5. Έχετε μια ρεαλιστικά αισόδοξη στάση προς τις εξετάσεις που θα λαμβάνει υπόψη και την προετοιμασία που έχετε κάνει. Βοηθάει να σκέφτεστε: 'θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ και είναι πιθανό να τα καταφέρω'.

Ας θυμόμαστε ότι:

οι εξετάσεις κρίνουν την επίδοση και όχι την αξία του μαθητή.

οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια από τις σημαντικές ευκαιρίες που δίνονται στη ζωή μας και γι' αυτό αξίζει να βάλουμε τα δυνατά μας, σίγουρα όμως δεν είναι η μόνη.

Ας αντικαταστήσουμε το 'πρέπει να επιτύχω' με το 'θέλω να επιτύχω'.


ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα πάντα για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, από την εγγραφή του μαθητή στο λύκειο μέχρι την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Εκφωνήσεις και απαντήσεις στα θέματα όλων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων των παλαιότερων ετών ταξινομημένες ανά Ομάδα Προσανατολισμού / Μάθημα / Έτος

ΦΥΛΛΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
Υπολογισμός βαθμολογίας Λυκείου & Μορίων Πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με όλες τις τελευταίες αλλαγές


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επικοινωνήστε με όλα τα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πλήρη στοιχεία και σύνδεση στις σελίδες τους)...
ΝΕΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Οι καλύτεροι σύνδεσμοι στο διαδίκτυο για ψυχαγωγία, games, αθλητικά, εικαστικά και πολλά άλλα...

ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ